APPSolute logo
Kövess minket facebook-on!Kövess minket facebook-on!

iPod töltő v.1

Van egy dobozom, amibe mindig beledobálok olyan dolgokat, amik “Valamire jók lesznek egyszer”. Néha elővesze ma dobozt és megnézem, hogy milyen kreatív dolgot tudnék belőle alkaotni. Akármilyen hülyeséget, csak legyen eredménye. Találtam a múltkor benne egy rossz számológép kicsi napelemét, egy nyák lapot, valamint egy pc-ből kiszerelt USB csatlakozós vackot. Kitaláltam, hogy ebből a három dologból építek egy napelemes iPod töltőt, amilyen picit csak tudok. Legalábbis a napelem méretéhez igazodva, hogy annál ne sokkal legyen nagyobb. Balázs segített, Tominak készítettük, mint szülinapi ajándék. Elszöszmötöltünk vele egy jó ideig, és meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Szép, egyszerű lett. Tokja nincs, helyette van monogram a hátulján, Kreative Labs. Direkt sodort drótból forrasztva. Még a végén ötvös leszek 😛 A technikai eredményei nem túlságosan jók, az iPod csak akkor érzékeli, ha direkt a napelemre tűz a nap, ami meg ugye az iPodnak nem túl kellemes. De amúgy mutatja, hogy rá van kötve. Hogy mennyivel tölti az nagy kérdés, a feszültség maximuma 4 Volt, gondolom nagyon kicsi teljesítményt ad le, úgyhogy inkább kabalának jó, mint töltőnek 🙂 De működni működik. Lesz ennek még folytatása! Egy nagyobb teljesítményű cellára vadászom. Ötlet?

Képeket természetesen készítettem!

Ja és még tökre csodálkozom azon, hogy ilyen hirtelen megemelkedett az RSS-ből olvasók száma. Már 10-en olvasnak! Kik vagytok? Komment jöjjön!


4 hozzászólás

 • komment jött! 🙂

 • napelemre nincs ötletem de egy ilyen nekem is kell (: de komolyan. holnap elkezdem építeni. nagyon ötletes.

 • ez baromi jó, nem akarod picit részletesebben leírni, hogy hogy is lehet összehozni? 🙂

 • Egy apró nyomtatott áramköri lapka kellett hozzá, amihez lehet forrasztottam egy USB aljzatot, amit egy kidobott USB-s kártyáról operáltam le. Ezután a laphoz hozzáügyeskedtem a napelemet némi ragasztóval és az érintkezőinél forrasztással.
  A pinouts.ru weboldalon könnyen utána lehet nézni mindenféle csatlakozó lábkiosztásának, itt megtaláltam az USB csatlakozó 4 érintkezőjének a szerepét. Ezek szerint a két szélső lábon közlekedik a tápellátás, egyik a +5V, másik a föld. A megfelelő lábakat összekötöttem a napelem megfelelő lábaival, és kész is.
  A többi már csak kozmetika, szépen méretre terveztem mindent és igyekeztem a legkisebb méretűre megépíteni az eszközt.
  Sajnos, mint írtam nem ad elég tápellátást az iPod töltéséhez, egy nagyobb napelem lenne szükséges ehhez megfelelő töltésvezérlővel és túlfeszültség-védelemmel. Ez így csak próbálkozás 🙂

  Azért örülök, hogy tetszett, várom a ti megoldásaitokat is!

Mit szólsz?