APPSolute logo
Kövess minket facebook-on!Kövess minket facebook-on!

Az iPhone betört kijelzőjéről

Sokan keresnek meg azzal a problémával, hogy elejtették az iPhone-jukat és a kijelző legfelső üvegrétege megrepedt, pókhálós lett, de ettől még az érintésérzékeny felület és az LCD kijelző működik. Hogyan lehet kicserélni a felső réteg üveget?

Mielőtt válaszolnék a kérdésre nézzük meg, hogyan épül fel az iPhone kijelzője. A legfelső üvegréteg alatt helyezkedik el a “touch sensor”, ami egy érintésérzékeny felület. Ha jól tudom, akkor ez a sztatikus feltöltöttségét érzékeli a hozzá közelítő illetve rajta mozgó ujjunknak és ezt közvetíti az iPhone processzorának, ami feldolgozza az utasításainkat és úgy változtatja az LCD kijelzőn mutatott képet, ahogy azt mi “megmondjuk neki”. Az LCD a harmadik réteg a kijelző modulban, ő fekszik legmélyebben. Tehát sorrendben: Üveg, Touch szenzor és LCD kijelző. Az Apple készített a működéséről egy rövid bemutatót is:

A legnagyobb probléma az, hogy a felső réteg üveg és a Touch szenzor között egy bizonyos gumi alapú ragasztó van buborékmentesel eloszlatva. Ez a ragasztó nagyon magas hőmérsékleten olvad meg és nem ipari körülmények között lehetetlen roncsolás nélkül szétválasztani a két réteget. Ugyanez érvényes az LCD és Érintésérzékelő rétegeire; azok is hasonló módon össze vannak ragasztva.

Sajnos el kell keserítsem azokat, akik csak a felső üveget szeretnék cseréltetni. Ezt sajnos nem lehet megoldani. Hiába lehet kapni néhány külföldi oldalon csak üveglapot vagy csak LCD-t, nem lehet kicserélni. Valószínűleg az ilyeneket árusító cégek közvetlenül a gyárból még az összeragasztás előtt megveszik ezeket az alapelemeket és úgy árusítják. Sajnos nem lehet kezdeni velük semmit.

Egy honlapon mégis olvastam arról. hogy valakinek sikerült leszednie a felső törött üvegrétegét az iPhone-járól. Itt bárki elolvashatja a történetet. Annyi dióhéjban, hogy jópár nap alatt sikerült lehámoznia az üvegszilánkokat, jópár fajta oldószer segítségével, és összerakás után foltos maradt a kijelzője.

Konklúzió: Ha leejtetted az iPhone-t, hiába csak a felső üvegrész repedt meg, a teljes kijelző modult kell cserélni. Ha a zsebedben hordod mindig ügyelj arra, hogy a kijelzőjével befelé forduljon a telefon. Így ha véletlenül nekimennél egy asztalnak vagy bárminek, maximum a hátulja nyomódik be és nem az kijelző törik el.


17 hozzászólás

Mit szólsz?