APPSolute logo
Kövess minket facebook-on!Kövess minket facebook-on!

Dr. iPod könyvjelző ikon

Touch ikonVolt egy kis időm és kedvem (egyszerre!), és elkészítettem a Dr. iPod honlapnak az iPhone-ra és iPod touch-ra való könyvjelző ikonját. Először egy kis kitekintő és technikai részletek.

Az iPhone böngészőjében egy honlapot  elmenthetünk a könyvjelzőink közé, de akár könyvjelző gyanánt hozzáadhatjuk a kezdőképernyőhöz (Home Screen) is egy ikon formájában. Ilyenkor úgy lesz ott, mintha egy program lenne, azzal a különbséggel, hogy a honlapot nyitja meg, amiről a könyvjelzőt csináltuk.

Amikor létrehozunk egy ilyen könyvjelzőt, a böngészőben látott képről csinál az iPhone egy “fotót” és azt kicsinyítve elkészíti az ikonját a könyvjelzőnek. Ez általában valami kis szövegtöredék lesz, amit éppen olvastunk. Nem túl esztétikus ikonnak.

Van azonban lehetőség előre megszabni, hogy mit használjon az iPhone ikonnak, ha elmentünk egy honlapot könyvjelzőnek.

Készítsünk kedvünk szerint egy ikongrafikát 57×57 pixel méretben. Semmi glossy effektet és lekerekítést ne használjunk, azt majd az iPhone automatikusan ráteszi. Mentsük el “apple-touch-icon.png” néven PNG formátumban.

Két módon adhatjuk tudtára az iPhone-nak, hogy ezt az ikont szeretnénk használni:

  • feltöltjük a kész fájlt a szerverünk gyökérkönyvtárába, ennyi  a dolgunk.
  • máshová is tehetjük az ikont, akár más névvel is, de akkor ezt előre definiálni kell a html kódunk <head></head> szekciójában, imígyen:
    <link rel="apple-touch-icon" href="/customIcon.png"/>

Az apropó, ami miatt írtam ezt a kis szösszenetet, az az, hogy végre elkészítettem a Dr. iPod könyvjelző ikonját az iPhone-ra:

Dr. iPod könyvjelző ikon

Hát nem gyönyörű? 🙂


Egy megjegyzés

Mit szólsz?