APPSolute logo
Kövess minket facebook-on!Kövess minket facebook-on!

Apple Tablet jóslatom

Két éve megjósoltam, hogy milyen irányba fog továbbhaladni a Mighty Mouse fejlesztése – be is jött, pár hónapja megjelent a Magic Mouse, ugyan kicsit később, mint számítottam.

Van megint egy jó ötletem az Apple számára, nem jóslatnak szánom, de egészen biztos vagyok benne, hogy fogják alkalmazni a mobil gépekben a következő megoldást:

Unibody Multi-touch Trackpad

Arra gondolok, hogy a mostani Apple notebookokba épített trackpad üveg felülete nemcsak a karcmentesség és a kopásállóság miatt jó, hanem ugródeszka lehet olyan irányba, hogy nemsokára valamiféle kijelzőt építsenek alá, ezzel megalkotva a kontextusfüggő trackpad fogalmát.

Lenne ennek az értelme?

Lenne hát! Gyakorlatilag ott tartanánk, hogy lenne egy beépített multitouch kijelzőnk a gépben, amit például minden program másként használhatna. Értsd: nem csak a kurzor mozgatása lenne a tapipad egyetlen funkciója (most sem csak az, vannak ugye a gesztusok), hanem mondjuk átválthatnánk egy másik módba, hogy az adott programot vezéreljük vele a trackpad-en megjelenített kontrolok segítségével (gondolok itt például egy mixerre, vagy idővonalra). Sokkal természetesebben hatna, mint egérrel húzigálni csúszkákat vagy tekerőgombokat a képernyőn.

A probléma ott van, hogy ahhoz, hogy használható legyen ez az ötlet, nagyobb trackpad-re lenne szükség, annál viszont a gépelés közben ráérő kezek esetleg tévesen aktiválnának bizonyos funkciókat. Ezt úgy lehetne megoldani, hogy proximity-szenzorokkal (közelítés-érzékelő) figyelné a gép, hogy a kezünk a billentyűzet felé tart-e, és ha igen, akkor kikapcsolja a trackpad bizonyos felületeit.

Multi-touch Interface

Jó kérdés, hogy milyen képet adjon a trackpad, háttérvilágításos LCD vagy e-paper? Előbbi mellett szól a több információ átadásának lehetősége (színes, nagy frekvenciával frissíthető), utóbbi mellett pedig az alacsony fogyasztás, jobb felbontás, szemkímélő megjelenítés.

Kíváncsian várom az eredményt 🙂

Frissítés: Még olyan is eszembe jutott, hogy mi lenne akkor, ha a mostani laptopok kijelzőjének a külső fele is kijelző lenne? Lehajtva rajztáblaként tudnánk használni. Az Almalogó is pixelekből lenne a túloldalon 🙂


Egy megjegyzés

Mit szólsz?